Hverdags miljø

Designer Bolig vil gi deg et hjem, hvor du kan være trygg på at du har gjort et godtvalg, både for fremtiden og for miljøet. Her er en guide for en grønnere hverdag. Litt her og litt der, blir fort veldig mye om vi alle bare gjør litt..

flowerSamkjør med naboer

Det er mange måter å samkjøre til hverdags. Ukentlig innkjøp sammen med noen av dine naboer, plukke opp arbeidskamerater når du skal på jobb, eller prøv “lengste rekken” til skolen. Lag en tidsplan med barnas klassekamerater og bytt på å gå sammen til skolen.

flowerSenk temperaturen

Senk temperaturen noen grader hjemme, du kan spare store penger. Forskjellen mellom en innetemperatur på 23 grader og 20 grader kan redusere strømregningen med flere tusenlapper. Sett på saueskinn tøfler og en langermet skjorte. Senk temperaturen. Hvor mye kan du spare?

flowerSlå av TV – helt av

Finn ut hvor mange enheter du har på standby hjemme. Ikke glem mobil lader, den bruker like mye strøm, enten du lader telefonen eller ikke. Pass på å slå av hver kveld, eller gå til nærmeste elbutikk og kjøpe en haug med timere. En god og billig investering.

flowerKildesorter mer

Det tar ikke mange minuttene å sortere sitt søppel. Hvis du er nøye, vil du oppdage at det faktisk ikke er så mye brennbart husholdningsavfall. Bor du da i et hus eller rekkehus med sin egen søppel samling, kan du belønne deg selv med å ringe et rengjøringsfirma og be om en mindre søppelbeholder og kanskje færre tømminger.

flowerBytt til lavenergilamper

En lavenergipære trekker omtrent en fjerdedel av hva en tradisjonell lyspære bruker. Gå gjennom dine lamper og husk å ikke kaste gamle pærer i søpla, de skal sorteres som elektronisk avfall fordi de inneholder miljøfarlige stoffer.

flowerVære smartere på kjøkkenet

Vurderer du å kjøpe nye hvitvarer? Velg dem med omhu. Kjøkken står for en stor del av vårt energiforbruk og du kan spare mye energi. En konveksjonsovn lar deg senke temperaturen mens maten blir ferdig hurtigere. Det samme gjelder for induksjon. Hvis du ikke har en komfyr, kan du fortsatt spare energi ved oppvarming av vann i vannkokeren i stedet for på komfyren. I vårt nye hjem, kan du forvente at alle hvitevarer er av høy energiklasse.

flowerOrden i og bak kjøleskapet

Et vanlig kjøleskap vil holde 5° C og fryseren bør ikke være kaldere enn -18° C, ellers går det unødvendig mye strøm for å holde temperaturen nede. Pakk kjøleskapet full, fyll med hermetisk hvis du har plass til overs og støvsug bak kjøleskapet og rundt kompressoren. Når det blir for støvete vil kjølesystemet kreve mye ekstra energi.

flowerVære smartere i vaskerom

Det er mange miljøpoeng å hente i vaskerommet. Vask riktig slik at du sparer både penger og miljøet. Bare bruk fulle vaskemaskiner, vask heller på lengere tid, med lavere temperatur og doser vaskemiddel etter det som står på pakken.

flowerDusj med en renere samvittighet

Uten vann ville det ikke vært noe liv og hvis det er noe vi bør være redde for, er det nettopp tilgjengeligheten av vann. Vi har ikke noe problem med vannmangel i Norge, men å skape rent vann krever mye energi. Lav-flow toaletter og kraner er bra, men husk å puss tennene med kranen av og slå av dusjen mens du shamponerer deg.

flowerNesten nytt

En enkel måte å spare penger og miljø er å pusse opp gamle møbler. Personlig signert og ofte er det nok med litt farge. En annen mulighet er å kjøpe secondhand og det betyr ikke at du går på akkord med kvaliteten. Barnevogn, baby alarm, barnestol, baby sele, stellebord – listen over nye uunnværlig produkter for familier er lang. Mange ting er også bare for en kort periode og når siste barnet har vokst fra dem, så blir de ikke brukt mere. Lever gamle klær og ting til resirkulering eller selg på nettet.

flowerEnergieffektivisering ved tiltak for å redusere energiforbruket

Vannforbruk: Ikke er redusert vannforbruk kun en gevinst i seg selv, mindre energi til oppvarming av varmtvann og pumper. Lavere vannforbruk = lavere kostnad også for rensing av drikkevann og behandling av spillvann og avløpsvann.

Bærekraftige materialer: Vi stiller strenge krav til vare- og tjenesteleverandører. Ikke noe nytt at det finnes lovlige materialer som inneholder helse- og miljøfarlige stoffer. Der det finnes mindre skadelige alternativer så bruker vi det.

Miljøkurs er en fast agenda hos oss.

Vi henter ressursene vi trenger fra jorda, skogen, havet. Hvor godt forvalter vi naturressursene? Klarer naturen å hente seg inn igjen etter at vi har tatt ut det vi trenger? Beholder dyr og mennesker i nærområdet livsgrunnlaget sitt selv om vi benytter f.eks tre fra skogen deres?

Jorda er et skattkammer: Fylt av nyttige, vakre og kraftfulle ressurser. Men forrådet er ikke uendelig, og det kritiske spørsmålet er: Vil det fremdeles være noe å hente her om 5 år? Om 50? Om 250?

Designer Bolig er glade for å kunne si at vi tar miljøet på alvor.